top of page

κοντινά αξιοθέατα

Λουτρά Αιδηψού Εύβοιας
Οι αρχαιότερες ιαματικές πηγές!

Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 20.000 ετών! Αναφέρονται από τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα και σήμερα αποτελούν ίσως την πιο ονομαστή λουτρόπολη της Ελλάδας.  Στη Βόρεια Εύβοια τα Λουτρά Αιδηψού, είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών που αναβλύζουν σε μεγάλη θερμοκρασία. Στα Λουτρά λειτουργούν υδροθεραπευτήρια σε ξενοδοχεία. Ανάμεσά τους είναι και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ που θεωρείται ότι διαθέτει τις πιο σύγχρονες και πλήρεις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας στον ελληνικό χώρο.

 ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ

 

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων βρίσκεται στο δήμο Αιδηψού, στην βόρεια Εύβοια. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Τελέθριο με πανοραμική θέα. Πρόκειται για γυναικεία μονή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη μονή 10 μοναχές. Η μονή ήταν αντρική για αρκετούς αιώνες, ως το 1970 που μετατράπηκε σε γυναικεία. Στη μονή φυλάσσονται τα τίμια λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Μαρίνης, Μάμαντος και Κυριακής.

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής δεν μας είναι γνωστή, λόγω των συνεχών και πολλών λεηλασιών και επιθέσεων που είχε δεχτεί από πειρατές. Η επίσημη χρονολογία ίδρυσης είναι το 1670. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 1259, μετά την καταστροφή της ομώνυμης μονής στη περιοχή της Θέρμας από διασωθέντες μοναχούς. Τότε, εμφανίστηκε ο Αγιος Γεώργιος στους μοναχούς και τους είπε ότι σε καταρράκτη, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη μονή, θα βρούνε την εικόνα του, και ότι πρέπει προς τιμήν του να χτίσουν ένα μοναστήρι πάνω στο αρχαίο μαντείο του Απόλλωνα.

Η μονή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους πρώτους αιώνες λειτουργίας της. Σύμφωνα με την παράδοση, γύρω από την μονή ασκήτευαν πάνω από 300 μοναχούς, οι οποίοι κάθε Κυριακή λειτουργούσαν στο καθολικό της μονής. Το καθολικό της μονής, χτισμένο τον 17ο αιώνα, διαθέτει υπέροχες αγιογραφίες, καθώς και θαυμάσιες εικόνες από τον 16ο και 17ο αιώνα.

Η μονή εικάζεται ότι έχει κτιστεί στην θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα. Ο Θεός Απόλλωνας, ως θεός του Ήλιου και του φωτός, λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή. Στη μονή υπάρχουν υπόγειοι θολωτοί διάδρομοι που εικάζεται ότι άνηκαν στον αρχαίο ναό.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΝΗΣ
22260-22384

Tennis Club Forum

Σε απόσταση 500 μ. από το λιμάνι που συνδέει την Αιδηψό με την Αρκίτσα, σε μια έκταση 7 στρεμμάτων βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του "Forum Tennis Club ", που σας προσκαλούν να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης σε ένα πραγματικά ιδανικό περιβάλλον.

Τρία σύγχρονα γήπεδα τένις με τάπητα Quick, νέας τεχνολογίας, για απορρόφηση ενέργειας πρόσκρουσης, γήπεδα beach tennis και πινγκ – πονγκ, είναι διαθέσιμα άνοιξη και καλοκαίρι σε όσους θέλουν να αθληθούν και να διασκεδάσουν. Υπάρχει και Αναψυκτήριο / Bistro για πιο χαλαρές στιγμές και ξεκούραση, ενώ η πισίνα του πολυχώρου θα σας προσφέρει στιγμές δροσιάς και κεφιού. 

Σπηλιά Σύλλα

 

Ενα από τα σωζόμενα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά στη "Σπηλιά του Σύλλα". 
Βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Λουτρά Αιδηψού.

Η "σπηλιά" του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο. 
Ολόκληρο το κτίσμα έχει καλυφθεί από τις αποθέσεις των θειούχων υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς. Στην είσοδο της "σπηλιάς" βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Ανδριανού και Σεπτίμιου Σεβήρου αφιερωμένες από το δήμο Ιστιαίας. 

Το πρώτο φέρει και μεταγενέστερη επιγραφή προς τιμήν του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου. 
Η "σπηλιά" συνδέθηκε με το Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

ΛΙΧΑΔΟΝΗΣΙΑ

 Νωρίς το πρωί και με αφετηρία τα Λουτρά Αιδηψού θα ξεκινήστε μια όμορφη διαδρομή σχεδόν μίας ώρας, δίπλα στη θάλασσα, για να φθάσετε στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας, με προορισμό σας τα Λιχαδονήσια. Κατευθυνθείτε στην παραλία του Αγίου Νικολάου και θα κυκλώστε τον όρμο των Γιάλτρων. Στο κέντρο του κόλπου απλώνεται η αμμουδερή παραλία του Κόρφου. Συνεχίζετε για την παραλία του Μύλουκαι περνάτε από τα Λουτρά Γιάλτρων. Επόμενος σταθμός, το Γρεγολίμανο με τη μοναδική κοσμική παραλία της περιοχής. Λίγο πριν την περίφραξη του Club Méditerranée θα στρίψετε αριστερά προς την οργανωμένη παραλία «Χρυσή Ακτή», με αμμουδιά, ωραία νερά και πεύκα. Ακολουθεί το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, γεμάτο με ψαροκάικα, ταβέρνες και καφετέριες.




Έμειναν ακόμα άλλα 4 χλμ. ως τον Κάβο με την απέραντη αμμουδιά που τη στολίζουν χιλιάδες κοχύλια… Εδώ σας περιμένει βαρκάκι, για να σας ξεναγήσει στα Λιχαδονήσια. Πρόκειται για 15 μικρά ηφαιστειογενή νησιά, κατάφυτα με ελιές. Το πιο μεγάλο από αυτά, που λέγεται Μανόλια, φημίζεται για την παραλία του με την κατάλευκη άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και καντίνα για καφέ και πρόχειρο φαγητό. Για να φτάσετε απέναντι δεν κάνετε πάνω από 5’.


Λαογραφικό  Μουσείο Αγίου


 Το Λαογραφικό  Μουσείο Αγίου (Λ.Μ.Α.) ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου όπου και ανήκει βάσει του άρθρου 2 του καταστατικού του και αναγνωρίστηκε στις 31/01/2006 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδος. 

 

Τον Αύγουστο του 2006 μια Συγχωριανή μας, δώρισε το οικόπεδό 

της και το μέσα σ’αυτό ερειπωμένο κτήριο.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Λ.Μ.Α. απευθύνθηκε στον Νομάρχη Εύβοιας κ. Θανάση Μπουραντά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του κτηρίου. Ο κ. Νομάρχης κρίνοντας δίκαιο και λογικό το αίτημα ανέλαβε να παραδώσει το κτίριο με το κλειδί στο χέρι. 

 Το Λαογραφικό  Μουσείο Αγίου (Λ.Μ.Α.) ιδρύθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου όπου και ανήκει βάσει του άρθρου 2 του καταστατικού του και αναγνωρίστηκε στις 31/01/2006 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδος. 
 

bottom of page